Unelma duunia 2
img_0480Terveisiä Pyhätunturilta!

img_0463

Siirsin itseni ja ”toimistoni” tänne Lapin Pyhätunturille viikko sitten. Täällä on ollut niin mahtavaa, etten tiedä pitäisikö jäädä pysyvästi tänne…? Ehkä ei, mutta perinteeksi tämä varmasti muodostuu. Näitä maisemia meinaan kelpaa katsella ja tämä on mukavaa vaihtelua omaan tekemiseen. Työskentelen täällä hiihtokoulussa alppihiihdon ohjaajana ja 10 päivän kuluttua minulla onkin sitten myös pätevyys lautailun opettamisesta. Tänään siis lähden ajelemaan kohti Vuokattia kouluttautumaan pikkuisen lisää.

img_0486

Ensimmäinen viikko on mennyt suurimmaksi osaksi keskittymällä rinteisiin, tapoihin ja ihmisiin tutustumiseen laskupuoleen. Täällä on 14 rinnettä, joista tosin kaikki eivät vielä ole auki, Pyhällä on erinomaiset mahdollisuudet laskea myös offareita. Rinteet ovat  täällä riittävän pitkiä, jyrkkiä ja on päässyt laskemaan ihan puhtoisessa ja uudessa lumessa. Täällä on myös paljon muitakin aktiviteetteja, voi hiihtää, lumikenkäillä, ajaa koiravaljakoilla, katsella revontulia, nähdä poroja, syödä hyvin, tehdä pidempiä vaellusreissuja ja tutustua muutenkin lappalaiseen elämään. Näin esimerkiksi itse eilen ensimmäiset revontuleni, jotka tosin näkyivät vielä suhteellisen heikosti, vielä joku ilta aion kavuta tunturille illalla katsomaan revontulia!

Laskettelusta voi muodostaa itselleen tosi kivan ja monipuolisenkin harrastuksen jonka saa helposti sovitettua jokaiselle ikäryhmälle sopivaksi muokkaamalla vähän laskutyyliä ja laskemalla eritasoisilla rinteillä. Fyysisistä ominaisuuksista laskettelussa kehittyy erityisesti tasapaino ja lihasvoima sekä koordinaatio. Jalat ja keskivartalo työskentelevät suurimmaksi osaksi ja pitkissä ja jyrkissä mäissä saa itselleen kyllä hyvät hapot jalkaan. Voiman tuotto on suhteellisen staattista, vähän pumppaavaa. Hyvästä jalkojen kestovoimasta on hyötyä. Jos tykkäät temppuilla ja hyppiä suksilla kehittyy myös motoriikka ja räjähtävä voima sekä vartalon hallinta. Kestävyyspuoli ei hirveästi pääse rasittumaan, sillä suoritukset ovat suhteellisen lyhyitä.

Laskettelun ohella pääsee nauttimaan raikkaasta ulkoilmasta, luonnosta sekä nauttimaan ihanista maisemista. Minulle ainakin nousee joka aamu hymy pintaan kun kävelen rinteelle ja katselen auringon nousun punertavaa sävyä metsän takana. Monissa paikoissa täällä lumi on niin puhdasta ja koskemattoman näköistä ja se saa olla siellä ihan rauhassa, se on tosi rauhoittavaa. Ilmatkin ovat nyt olleet hyvät, vain yhtenä päivänä tällä viikolla pakkanen lähenteli kolmeakymmentä ja varpaat ainakin oli suhteellisen koetuksella.

Hauskaa viikonloppua ja tulevaa viikkoa, toivottavasti pääsette nauttimaan lumisista maisemista!

img_0478

 

~ Tanja


Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

2 ajatuksia aiheesta “Unelma duunia

 • Maritta Jylhälehto

  Ihanalta näyttää ja kuulostaa! Nautinnollista joulukuuta siellä talvisten asioiden parissa ja hyvää joulua! Ja ennen kaikkea tervetuloa taas takaisin tänne keskemmälle Suomea.

  • -TP- Artikkelin kirjoittaja

   Kiitos, täällä kyllä kelpaa! Nauttikaapa tekin kaikki siellä päässä, ja hyvää joulua myös!
   Kerro terveisiä jumppaajille 🙂